A köszvény (Arthritis urica) a purin lebontásának túlterheltségéből eredő betegség. A megbetegedés az ízületeket érinti, mely először főként a láb öregujj ízületén jelentkezik, ennek neve podagra. A köszvény lefolyása egymást követő hullámokban történik és a húgysavkristályok lerakódásához vezet különféle végtagok ízületeiben és szöveteiben. A húgysavkicsapódás az ízületek közelében zajlik, főként hideg és pH-változás hatására. A lerakódás az ízület egészét érinti, az ízületi porcokat, az ízületi tokot és az ízülethez tartozó csontvégeket egyaránt, valamint hosszú távon veseelégtelenséget okozhat.

Megelőzés, diéta:

A zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, ezért a úsokból a zsírszegény, sovány húsokat és húskészítményeket fogyasszák. Az élvezeti szerek közül az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlott, de a kávé és a tea mérsékelt élvezete megengedett.

Az engedélyezett napi purin-fogyasztás köszvény esetén 100-200 mg.

Élelmiszerek purintartalma mg/100g
Kerülendő
250 mg felett: belsőségek, szardínia, hekk, tonhal, pisztráng
150-250 mg: csirke- és libamáj, lóhús, bárány-, birkahús, csirke-, liba-, pulykamell, libacomb, májas, felvágott, lazac, sügér, hering, rákok, kagylók, ponty, szójabab, mák
Mértékkel fogyasztható
100-150 mg: sertéshús, borjúhús, marhahús, kacsamell, nyúlhús, sonka (nyers, főtt, füstölt), csirkecomb, pulykacomb, fácán, nyúlhús (vad, házi), nyelvhal, tőkehal, makrela, csuka, fogas, szárazbab, lencse, csiceri borsó, lenmag, mazsola, napraforgómag
50-100 mg: mortadella, marha és sertésvelő, osztriga, lepényhal, angolna, keszeg, száraz borsó, zöldborsó, árpa, zab, köles, szezámmag, gombák, brokkoli, póré és metélőhagyma, petrezselyem, paprika, parj, sóska, aszalt szilva, szárított füge, banán, füge, földimogyoró, kakaópor, kesudió
Fogyasztható
30-50 mg: zöldbab, rozs, búza, barna kenyér, karfiol, fejes- és kelkáposzta, kelbimbó, csemege kukorica, tök, patiszon, sütőtök, kínai kel, sárgadinnye, szárított datolya, mandula, mogyoró
30 mg alatt: fehér liszt, fehér kenyér, kömény, karalábé, spárga, padlizsán, cukkíni, sárgarépa, saláta, burgonya, retek, retek, vöröshagyma, paradicsom, uborka, egyéb gyümölcsök, dió
Minimális purintartamú
  tejtermékek, tojás
Táblázat forrása: Szakanecz Z. Gyurcsáné Kondrát I: A köszvény és húgysavcsökkentés kézikönyve